Cu toate ca poate parea floare la ureche, spalarea si curatarea propice a uniformelor si a halatelor medicale joaca un rol important in reducerea bacteriilor la locul de munca. In plus, deoarece halatele medicale au parte de un tratament mai dur fata de hainele normale, se recomanda extra-atentie la spalarea si curatarea acestora.
De asemenea, aceasta practica va asigura si o viata mai indelungata articolelor vestimentare destinate lucrului, fie ca vorbim de halate medicale, uniforme, sorturi si altele. Pentru un aspect profesionist si ingrijit, va trebui sa te asiguri ca aceste articole sunt curatate corespunzator. Acest lucru nu implica un extra efort, ci mai degraba cateva ajustari, astfel incat sa te poti obisnui in scurt timp cu ele.
Pentru inceput, sa incercam sa evitam cateva greseli simple, dar des intalnite, cand vine vorba de halate medicale:
- Nu iti spala uniformele si halatele cu restul hainelor. Cu toate ca nu vor contamina alte haine, odata ce sunt curate, este mai bine sa eviti astfel de riscuri, asa ca depoziteaza-le separat.
- Nu folosi mai multi dezinfectanti decat este nevoie! De asemenea, trebuie sa stii ca agentii de inalbire pe baza de oxigen nu prezinta calitati dezinfectante.
- In cazul in care detii unul sau mai multe halate medicale albe, nu folosi inalbitor pentru intreg ciclu de spalare. Poti folosi local, pentru a scoate una sau mai multe pete mici, insa inalbitorul iti va ingalbeni nasturii halatului, afectand si logo-ul personalizat. In plus, inalbitorul nu va afecta fibra hainei, pastrand calitatea materialului pentru mai mult timp.
Acum ca am clarificat ce nu trebuie facut, iata cateva sfaturi pentru a spala rapid si cu succes uniforme si halate medicale:
1. Alege halate medicale de calitate, pentru asigura pastrarea culorilor, dar si rezistenta fibrelor.
2. La prima spalare, adauga 100-150 ml de otet distilat (aproximativ jumatate de cana) in compartimentul de clatire. Acest lucru va fixa culorile materialelor.
3. Spala halatul sau uniforma imediat ce ai ajuns acasa (sau depoziteaza-le separat de restul hainelor murdare). Acest lucru va reduce riscul de transmitere a agentilor patogeni. Daca stii ca ai uniforme sau halate medicale care sunt foarte murdare, foloseste manusi de unica folosinta.
4. Intoarce articolele vestimentare pe dos. Acest lucru va reduce frecare fibrelor si va da o viata mai lunga hainelor tale. Acest lucru este de asemenea important cand halatele medicale au extra-broderii, precum numele sau logo-ul clinicii.
5. Ca si in cazul altor haine, este bine sa verifici halatele medicale de pete, inainte de a le pune in uscator. Caldura va fixa pata in tesatura, astfel ca este mai bine sa te asiguri ca nu se va intampla acest lucru.
6. Foloseste caldura intensa pentru uscare. Contrar opiniilor multor persoane, cele mai multe bacterii dispar sub actiunea uscatorului, nu a masinii de spalat. Pentru halate medicale, foloseste o setare intensiva de caldura pentru cel putin 30 de minute.
7. In cazul petelor persistente, incepe prin a curata reziduurile folosind un cutit sau o racleta. Nu folosi carpa, deoarece este posibil ca reziduurile sa intre si mai adanc in tesatura.
Astfel, evitand cele mai comune greseli de spalare si curatare, vei extinde viata materialelor si vei avea parte de halate medicale in culori vii, care te vor tine multi ani! Pentru a te asigura ca ai din start parte de cele mai bune materiale si tesaturi, alege Kronos.ro si beneficiaza de calitatea dovedita in 27 de ani de experienta in acest domeniu!