Romanian Leu
Romana
Back to All Blog Posts

De ce este alb halatul de laborator?

Indiferent ca e vorba de sali de operatie, fizicieni, laboratoare de chimie sau studenti la medicina, factorul comun al tuturor imaginilor este halatul de laborator. Acest accesoriu vestimentar (si echipament de protectie) este o componenta esentiala a oricarei activitati medicale sau stiintifice. 

Tocmai de aceea, halatul de laborator este recunoscut ca simbol al rigorii stiintifice in toate tarile lumii. Astfel, cu totii ne gandim la stiinta intr-o forma sau alta atunci cand vedem un halat de laborator. 

Probabil ca te-ai intrebat de ce toate aceste piese din vestimentatia oamenilor de stiinta au culoarea alba. In prezenta chimicalelor si diverselor substante lichide (care au si un potential mare de a pata orice tesatura), pare aproape contraintuitiv ca cea mai potrivita nuanta pentru un halat de laborator sa fie albul. Exista, insa, o explicatie foarte buna pentru aceasta alegere. 

Cea mai buna cale de a dezvolta stiinta, indiferent de domeniu, este de a o pune in practica, motiv pentru care fiecare proces stiintific va impune o abordare practica si eficienta. Aceasta abordare include folosirea echipamentului de protectie si a hainelor de lucru adecvate. 

Igiena 
In orice situatie care necesita echipament performant si o tinuta impecabila, este absolut necesar ca uniforma de lucru/protectie sa fie usor de curatat si usor de intretinut. Halatul de laborator are rolul de a proteja utilizatorul de chimicale nocive, bacterii si orice altceva s-ar putea afla de cealalta parte a materialului textil, iar culoarea ajuta la mentinerea acestui echipament de protectie in cea mai buna conditie: petele de orice fel sunt mult mai lesne de observat pe un fond alb. 

Astfel, oamenii de stiinta vor sti precis momentul in care halatul de laborator trebuie curatat, fapt ce ii va ajuta sa evite infectii si alte riscuri. In plus, din moment ce halatele de laborator trebuie curatate mai des decat piesele vestimentare obisnuite, culoarea alba permite o intretinere mai usoara. 

Daca se va impune folosirea inalbitorului sau curatarii chimice, situatii in care fibrele colorate se deterioreaza, halatul de laborator de culoare alba nu va suferi nicio pierdere. In acest fel, albul ajuta la o intretinere facila si la o folosire indelungata a oricarui halat de laborator. 

Resursele implicate 
Originile halatului de laborator de culoare alba nu se cunosc cu exactitate, insa inainte de aceasta nuanta, halatele de laborator erau beige. Schimbarea nuantei este o decizie care a implicat costurile de productie. Colorarea textilelor implica resurse materiale suplimentare, iar necesitatea de a pastra halatele de laborator impecabile duce la o decolorare rapida a acestor piese vestimentare. 

Usor de intretinut si relativ necostisitor de produs, halatul de laborator alb si-a castigat statutul de accesoriu practic, insa nu numai spiritul practic a dus la folosirea acestei nuante. 

Semnificatia simbolica 
Dupa cum bine stii, calitatile practice nu sunt primul lucru la care te gandesti atunci cand vezi un halat de laborator. Te vei gandi, in schimb, la statutul pe care il simbolizeaza halatul, precum cel de medic sau om de stiinta. Astfel, halatele de laborator si-au pastrat nuanta si aspectul fiindca acestea au si o greutate simbolica.

Uniforma 
In special in domeniul medical, culoarea alba a contribuit la promovarea imaginii de rigoare stiintifica si maturitate academica. Tocmai de aceea, studentii de medicina primesc halatul alb ca pe un simbol, iar studentii de chimie il poarta cu mandrie in laborator. 

Astfel, halatele de laborator au devenit un element al uniformei omului de stiinta care scoate in evidenta persoanele cu grad ridicat de pregatire si performanta. Astazi, halatele de laborator sunt un simbol al competentei in orice ramura a stiintei.  

De la functionalitate pana la profesionalism, halatele de laborator au fost si sunt in continuare albe pentru a fi instrumente stiintifice eficiente si utile, insa raman, totodata, simbol al preciziei si rigorii necesare in comunitatea stiintifica.

Comentarii
Write a Comment Close Comment Form