Romanian Leu
Romana
Back to All Blog Posts

De ce este casca de protectie aliatul de nadejde al oricarui muncitor iscusit?

De ce este casca de protectie aliatul de nadejde al oricarui muncitor iscusit?

In constructii, siguranta nu este facultativa, ci este un aspect indispensabil care trebuie luat in considerare de catre oricine, in toate activitatile industriale. Pe langa factorul uman al neglijentei, care este mai greu de controlat, ai optiunea de a folosi un echipament de inalta calitate, care te poate proteja impotriva accidentelor sau a ranirilor.

In spatiile unde exista risc de accidente, protejarea capului este o prioritate, aceasta fiind una din zonele corpului cele mai sensibile si predispuse la raniri. De aceea folosirea unei casti de protectie nu este un moft, ci o reala necesitate. Pe langa zona scalpului, castile de protectie iti vor apara si craniul si zona coloanei cervicale, zone la fel de sensibile.
 
Care sunt spatiile unde este nevoie sa porti o casca de protectie?
- pe un santier de constructii;
- in zonele de lucru in tuneluri, puturi, cisterne, etc;
- in spatiile aflate in vecinatatea macaralelor sau altor echipamente de ridicare;
- in silvicultura.

Cum porti o casca de protectie?
Simpla folosire a unei casti de protectie nu este suficienta, trebuia acordata atentie si folosirii acesteia intr-un mod corespunzator. Curelele hamului de pe partea superioara a castii trebuie fixate strans pe cap cand reglezi casca de protectie. O casca este atasata corect atunci cand, chiar daca nu ai o curea pentru barbie, aceasta va sta fixa pe cap. 

Pentru a utiliza corespunzator o casca de protectie trebuie sa citesti si specificatiile producatorului din manualul de operare, de unde poti afla mai precis modul de ultilizare, intretinere si depozitare al respectivului model de casca.

Ce inseamna intretinerea unei casti de protectie?
Interiorul unei casti contine un ham, o lama de fixare pe cap si o banda, iar aceste elemente sunt expuse frecvent la transpiratie si praf. Din aceasta cauza este important sa le supunem in mod regulat la inspectie pentru a detecta posibile deteriorari care vor face casca inutilizabila. 

Casca poate fi curatata chiar si cu detergent si apa calda, dar nu la o temperatura mai mare de 45°C. Nu este recomandat sa folosesti o casca de protectie dupa ce aceasta a suferit un impact sau arata defectiuni de orice fel, intrucat nu va mai avea acelasi rol de protectie.

Coduri de culori pentru identificarea personalului
Mai multe variante de casti de protectie in diferite culori pot fi distribuite in cadrul unei companii de catre responsabilul de santier pentru identificarea diverselor echipe. Astfel, pot fi diferentiati muncitorii de electricieni, de instalatori sau de ingineri, fiecare culoare semnificand un anumit rol. Identificarea prin simpla culoare a unei casti de protectie poate economisi timp cand cauti pe cineva cu o atributie anume si va evita, de asemenea, posibile situatii confuze.

Accidentele la locul de munca in care sunt implicate obiecte contondente sau ascutite pot cauza leziuni grave la nivelul craniului, zonei coloanei cervicale sau chiar a pielii capului si a fetei. De aceea, este esential sa porti o casca de protectie de inalta calitate si sa o faci intr-un mod corespunzator, bine informat.

Comentarii
Write a Comment Close Comment Form