Romanian Leu
Romana
Back to All Blog Posts

Iata cateva tipuri de manusi de protectie si accidentele pe care le previn

Iata cateva tipuri de manusi de protectie si accidentele pe care le previn

Foarte multe domenii de activitate ce implica o forma sau alta a muncii fizice dau nastere multor accidente la nivelul mainilor si palmelor, motiv pentru care este necesar (si obligatoriu in cazul numeroaselor activitati) ca intreg personalul expus la risc sa se protejeze corespunzator folosind manusi de protectie adecvate situatiei. Astfel, alegerea unor manusi de protectie presupune mult mai mult decat gasirea modelului si masurii potrivite. Tocmai de aceea, ar trebui sa te orientezi catre varianta potrivita activitatilor pe care le intreprinzi zilnic, astfel incat sa te bucuri de protectie maxima in decursul fiecarei zile de munca.

In cazul in care nu stii sigur ce manusi de protectie sa alegi, in randurile de mai jos ti-am pregatit un ghid practic in care vei putea gasi majoritatea tipurilor de manusi de protectie si domeniile in care acestea sunt ideale.

Manusi din bumbac sau alta fibra tesuta

Acest tip de manusi este folosit in proiectele casnice simple si in activitatile care nu necesita o protectie deosebita. Materialul din care sunt confectionate este usor si subtire, oferind confort si precizie, insa aceste manusi de protectie nu exceleaza la capitolul “siguranta”. Tocmai de aceea, ele te vor proteja numai de zgarieturi si lovituri usoare.

Manusi din tricot cu strat de protectie

Putin mai performante decat manusile de protectie simple, cele cu strat de protectie te pot ajuta sa eviti si micile intepaturi sau taieturi (cauzate de aschii sau muchii), insa foarte important este ca ofera protectie contra substantelor chimice. Manusile pot fi acoperite cu un strat de nitril, poliuretan sau alti polimeri speciali, insa stratul de protectie necesar va depinde in special de activitatea pe care o desfasori.

Manusi din piele

Manusile de protectie din piele ofera cateva beneficii deosebite. Acestea asigura o priza sigura, durabilitate excelenta si o izolare mai mult decat satisfacatoare. Fiind mai groase si mai tari decat alte tipuri de manusi, acestea ofera o protectie mai buna. Cu toate acestea, manusile de protectie din piele se pot usca si crapa (atunci cand sunt expuse la temperaturi ridicate) sau se pot deteriora la actiunea constanta a umezelii. Astfel, nu sunt ideale pentru munca in conditii de temperaturi ridicate, insa ofera protectie la ardere atunci cand nu sunt foarte uzate.

Sudorii utilizeaza foarte des acest tip de manusi de protectie, insa prefera modelele cu captuseala speciala pentru a mari gradul de siguranta.

Manusi din latex, cauciuc sau plastic

Acest tip de manusi este des intalnit in sistemul medical si in laboratoare. De regula, acestea se vor mula pe forma palmei pentru a-ti oferi precizie in executarea operatiunilor delicate si pentru a permite lucrul cu instrumente de mici dimensiuni. Manusile de protectie din latex sau cauciuc iti vor proteja palmele de actiunea agentilor chimici. Cu toate acestea, din cauza faptului ca materialul este foarte subtire, manusile de acest tip nu vor putea proteja pielea de caldura sau strapungeri, asadar nu sunt ideale in lucrul cu materiale incinse, obiecte ascutite sau suprafete abrazive.

Manusi din kevlar

Durabilitatea manusilor de protectie realizate din kevlar fac din acestea alegerea ideala in mediul industrial. Materialul ofera o solutie de protejare a palmelor usoara, dar robusta, permitand miscarile libere si rezistand la solicitare intensa. Kevlarul este rezistent la strapungeri si taiere, motiv pentru care este folosit si la captusirea altor tipuri de manusi.

Manusi din butil

Butilul este un copolimer asemanator cauciucului, oferind rezistenta chimica speciala. Materialul nu permite absorbtia sau patrunderea substantelor fluide, iar gama de chimicale de care iti va proteja pielea este destul de larga (acizi, baze, compusi nitrici, diverse tipui de alcool si chiar kerosen). Pot rezista la temperaturi ridicate, temperaturi scazute, abraziune, oxidare si corodare cu ozon.

Manusi cu rezistenta la vibratii si impact

Efectele vibratiilor prelungite sunt tot mai amenintatoare pentru integritatea corporala a personalului din domeniile industriale, motiv pentru care producatorii de echipamente de protectie au realizat modele de manusi care pot reduce simtitor vibratiile. Acestea vor absorbi o parte din impactul si vibratiile produse de unele unelte si vor garanta faptul ca transferul de energie catre mainile tale va fi mai mic. Acestea sunt folosite in deosebi in fabrici, industria auto si domeniul constructiilor, acolo unde personalul foloseste foarte des unelte care produc vibratii (pickhammer, ciocan rotopercutor etc).

Manusi rezistente la strapungere

Aceste manusi de protectie sunt concepute pentru a te feri de taieturi si intepaturi. Materialul de tip plasa ajuta la respingerea obiectelor care ar putea perfora palmele. Astfel, acest tip de manusi poate fi regasit in domenii care presupun taierea manuala, precum constructiile, industria alimentara sau depozitarea.

Manusi aluminizate

Aceste manusi de protectie sunt ideale pentru lucrul cu temperaturi ridicate. Pot rezista extrem de bine caldurii extreme, motiv pentru care sunt utilizate cu precadere la sudura, in topitorii si in laboratoare. Mai precis, aceste manusi iti pot proteja palmele de efectele temperaturilor de pana la 1.100 de grade Celsius.

Comentarii
Write a Comment Close Comment Form